دومین روز گفتوگوهای آتشبسِ غزه در دوحه، پایتخت قطر، به پایان رسید و گزارشها حاکی از عدم پیشرفت قابل توجهی در این مذاکرات هستند. به گفته مقامات، قرار است این مذاکرات هفته آینده در قاهره، پایتخت مصر، از سر گرفته شود.
در بیانیه مشترکی که روز جمعه، ۲۶ اسد، از سوی کشورهای امریکا، مصر و قطر منتشر شده، به تلاشها برای دستیابی به آتشبس در نوار غزه و آزادی گروگانها اشاره شده است. در این بیانیه آمده است که مقامهای این سه کشور میانجی پیشنهادی را ارائه دادهاند که «شکافها میان طرفها را کاهش میدهد و با اصول طرحی که آقای بایدن در روز ۳۱ می تشریح کرده بود، همخوانی دارد.»
مقامات ارشد کشورهای میانجی در دوحه گفتوگوهای فشردهای را انجام دادند که به گفته آنان این گفتوگوها «جدی و سازنده بوده و در فضایی مثبت» برگزار شده است.
بر اساس این بیانیه، تیمهای فنی در روزهای آینده به کار بر جزئیات اجرای پیشنهاد ارائهشده ادامه خواهند داد تا پیش از ملاقات مجدد مقامها در قاهره، آمادهسازیهای لازم انجام شود.
با این حال، حماس به طور مستقیم در این مذاکرات شرکت نکرد و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، اطلاعات ارائهشده به جنبش حماس درباره نتایج مذاکرات، شامل توافقات قبلی نبوده است.
پس از پایان این گفتوگوها، جو بایدن، رئیسجمهوری امریکا، با ابراز خوشبینی نسبت به مذاکرات، اعلام کرد که طرفهای شرکتکننده به دستیابی به توافق آتشبس نزدیکتر شدهاند، اما هنوز به آن دست نیافتهاند.
توافق پیشنهادی آقای بایدن شامل سه مرحله بود. مرحله اول آن شامل آتشبس کامل به مدت شش هفته، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از نواحی مسکونی غزه و مبادله برخی گروگانها (از جمله زنان، سالخوردگان، بیماران و زخمیها) با زندانیان فلسطینی بود.
در مرحله دوم، آزادی تمامی سایر گروگانهای زنده و پایان دائمی خصومتها و در مرحله سوم، آغاز برنامه بازسازی غزه و بازگشت اجساد گروگانهای جان باخته، در پیشنهاد آقای بایدن مطرح شده بود.
اصرار اسرائیل مبنی بر این که صلح تنها در صورتی امکانپذیر است که حماس نابود شود و تأکید حماس بر پذیرش آتشبس دائمی و نه موقت، از جمله چالشهای اصلی آتشبس در غزه عنوان شدهاند.
در همین حال، وزرای خارجه بریتانیا و فرانسه نیز به اسرائیل سفر کرده و با مقامات این کشور درباره وضعیت کنونی خاورمیانه گفتوگو کردند. این سفرها نشاندهنده نگرانیهای فزاینده بینالمللی در مورد تشدید بحران در غزه است.
مذاکرات قطر در حالی ادامه دارد که اسرائیل به بمباران غزه ادامه میدهد و بر اساس آمار اداره صحت غزه، در طی حدود ده ماهی که از آغاز این جنگ میگذرد، بیش از ۴۰ هزار فلسطینی در حملات نظامی اسرائیل در غزه کشته شدهاند.