کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان همزمان با روز جهانی زبان مادری اعلام کرده که زبانهای بومی کشور در وضعیت دشوار قرار دارد و دولت باید برای حفظ تنوع و بهبود آنها، اقدام کند.
کمیسیون حقوق بشر امروز (سهشنبه، ۳ حوت) با نشر اعلامیهای گفته است: «با توجه به وضعیت جنگ، فقر و پایینبودن سطح سواد در کشور، زبانهای بومی افغانستان در وضعیت دشواری قرار دارند.»
این کمیسیون از دو زبان پامیری و اویغوری به عنوان نمونه یاد کرده گفته که این زبانها با خطر جدی روبهرو است و دسترسی به آموزش معیاری به زبان مادری برای بسیاری از گروهها دشوار است.
در همین حال، کمیسیون حقوق بشر از دولت خواسته است که برای حفظ تنوع و بهبود زبانهای بومی، میراثها و سرمایههای فرهنگی افغانستان، طرح و اجرای برنامههای مشخص را رویدست گیرد.
این کمیسیون تاکید کرده است که دولت بهویژه وزارت معارف باید متنهای درسی را با تأمین این هدف، برای تمامی گویندگان زبانهای کشور تهیه و دسترسپذیر کند.
۲۱ فبروری از سوی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونیسکو) برای حفظ تنوع زبانی و فرهنگی به عنوان روز جهانی زبان مادری اعلام شده است.
این کمیسیون گفته است که قانون اساسی افغانستان نیز با اعلام زبانهای پشتو و دری به عنوان زبانهای رسمی دولت، زبان مناطقی را که اکثریت در آنها به آن تکلم میکند، نیز زبان سوم رسمی دانسته و دولت را به رشد زبانها متعهد کرده است.