یکشنبه7جدی1399:
سویابین به دلیل ارزش بلند غذاییاش به گوشت زمینی نیز مشهور است. در افغانستان نیز کشت این گیاه هر سال نسبت به سال گذشته افزایش مییابد و مردم به اهمیت استفاده از آن آگاهتر میشوند.
امسال نزدیک به سههزار جریب زمین در ۲۰ ولایت سویابین کشت شده است و پیشبینی میشود که از آن یکهزار تُن سویابین حاصل گرفته شود. سال گذشته یکهزار و ۱۸۸ هکتار زمین سویابین کشت شده بود.
ریاست توسعه غلهجات میگوید که وزارت زراعت آبیاری و مالداری به همکاری موسسات همکار و انجمنهای سویابین، کار بیشترین کشت سویابین را در ولایتهای پروان، کاپیسا، بلخ ، تخار، بغلان، کندز، ننگرهار، لغمان، هرات و هلمند انجام داده است.
سویابین یک نبات مهم غذایی است و جاهای کاربرد آن با گذشت هر روز بیشتر شده است. هدف عمده و اساسی از استفاده دانه سویابین، تهیه آرد و تولید روغن است اما برعلاوه از آن، از این نبات در کشورهای پیشرفته استفادههای بیشتری میکنند.
دانه سویابین نظر به انوع آن حاوی ۳۳-۴۵ درصد پروتین است. از مطالعه خواص فیزیولوژیکی نبات سویابین معلوم شده است که پروتین آن نزدیک به پروتین گوشت بوده و هم پروتین آن دارای «فاسفوریکاسید» و «لستین» میباشد. پروتینی که از سویابین به دست میآید خیلی اقتصادی و ارزان است و همین رو، در اکثر کشورهای در حال رشد، ۱۰ درصد آرد سویابین را با آرد گندم مخلوط کرده و از آن نان تهیه میکنند.
تولید و عاید سویابین نسبت با سایر نباتات که پس از برداشت حاصل گندم کشت میشود بیشتر است. مازاد سویابین بازار مناسب دارد و کشت این گیاه نیز سبب حاصلخیز شدن خاک میگردد. سویابین تاثیر مثبت بر رشد و سلامت کودکان دارد و این محصول امروز به قیمت مناسب در بازارهای افغانستان پیدا میشود.
شهروندان افغانستان به دلیل مواجهه با سالها جنگ، نیازمندی شدیدی به تغذیه مناسب دارند. آن طوری که صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل، یونیسف، در یک گزارش سال گذشته اعلام کرد که بیش از دو میلیون کودک در افغانستان به سوء تغذیه شدید دچار اند.
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به همکاری موسسه تغذیه و تحصیل بینالمللی،«NEI»، از سال ۲۰۰۳ به این سو جهت رفع مشکل گرسنهگی و کاهش موارد سوء تغذیه در میان زنان و کودکان در نواحی روستایی شروع به فعالیت کرده است.