احمد سعیدی، آگاه روابط بین الملل، آینده پاکستان در مواجهه با ا.ا را یک مسئله پیچیده و چند بعدی خوانده و تاکید کرد که عوامل مختلفی در این مسئله دخیل میباشند.
او در تحلیلی به خبرگزاری رویداد چنین گفت: “آینده پاکستان با ا.ا ممکن است از نظر سیاسی و امنیتی پیچیده و چالشبرانگیز باشد. امکان تقابل و تعامل در این رابطه به وضعیت داخلی پاکستان، روابط آن با بازیگران جهانی و توانایی آن در مدیریت تهدیدات امنیتی بستگی دارد. در مجموع، به عقیده من یک سیاست ترکیبی از تعامل اقتصادی و دیپلماتیک به همراه مقابله با تهدیدات امنیتی داخلی وجود دارد که پاکستان را مجبور به استفاده از هر دو روش برای تضمین ثبات داخلی و منطقهای میکند.”
عزیز معارج، دیگر آگاه سیاسی و روابط بین الملل این درگیری ها را به ضرر هردو کشور خواند.
به گفته او: “این درگیری ها به نفع هردو کشور نیست، اما متاسفانه پاکستان خلاف اصول بین المللی به افغانستان حمله کرد. این کشور مستقیما به حریم افغانستان تجاوز کرد. لازم بود که ا.ا بخاطر انتقام گیری این حملات را انجام دهند اما بازهم گفته میشود که بیترین آسیب به غیرنظامیان وکودکان وارد شده که بهتر است این اختلافات از یک راه مسالمت آمیز حل گردد.”
منابعی محلی از ولایت پکتیا و خوست به رسانه گفته اند که نیروهای مرزی افغانستان و پاکستان در نزدیکی خط مرزی همچنان در حال تبادل آتش هستند. این منابع اعلام کردهاند که نیروهای مرزی ا.ا وارد خاک پاکستان شده و تعدادی از پستهای مرزی نیروهای پاکستانی را به آتش کشیدهاند.
همچنین گفته میشود که نیروهای دفاعی افغانستان در دند پتان ولایت پکتیا، دو پست مرزی نیروهای پاکستانی را نیز تصرف کردهاند.
این درگیریها در شرایطی رخ داده است که پس از حملات جنگندههای پاکستانی در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا، وزارت دفاع ملی افغانستان اعلام کرده بود که این حملات بی پاسخ نخواهند ماند.